Har du någonsin lyssnat?
2015-04-22

Ibland kan du känna stress och hjärnan går på högvarv, tanke avlöser tanke och pulsen slår mer än vanligt. Det kanske inte finns någon uppenbar anledning eller så har du mycket att göra. Det kan också vara så att du pratar med någon som du tycker är jobbig eller besvärlig. Det kryper i din kropp och du vill helst därifrån.

Det finns flera metoder att hantera sådana situationer. En är att kontrollera dina tankar. Kan du lugna ned din tankeverksamhet så har du inget bränsle till elden som pågår. Den vanligaste metoden är meditation. Meditationen lugnar sinnet och saktar därmed ned tankeflödet. Meditationen gör att du blir mer och mer medveten om att du tänker. Jag brukar lära ut en minimeditation som alla kan göra i stundens hetta.

Ställ följande fråga till dig själv:

“Undrar var nästa tanke kommer från?”

Observera vad som händer direkt efter att du ställt frågan.
Försök inte svara på frågan, undersök bara nyfiket vad som händer i ditt huvud.

Om du inte upptäcker det direkt så kommer du efter några försök att upptäcka ett litet, litet tomrum mellan tankarna. En total tystnad under en kort stund. För vissa kan det vara en del av en sekund, för andra en hel sekund eller kanske längre. Det finns ingen anledning att ge dina tankar i huvudet mer bränsle genom att misströsta om det inte fungerar. Då är det bara att försöka igen.
Var uppmärksam på vad som händer då du ställer dig frågan. När du hittat denna lilla tystnad så känn hur den känns. För varje gång kan du stanna längre och längre stunder i tystnaden. Det här är en övning du kan använda i princip överallt. När du kör bil, sitter på bussen eller står i en kö. Framför allt kan det vara ett bra verktyg att ta till då du är i en situation då dina tankar börjar ta över och du behöver kraft att återta kontrollen.

Skulle du uppleva att den här övningen inte fungerar riktigt för dig, så ge inte upp, utan träna vidare.

Den här övningen är hämtad ur boken Dina Sanningar

2 Comments

  1. Helena skriver:

    det är svårt,har försökt tusen gånger.ja kan inte vara tyst. när jag blir arg då kan jag vara icke snäll. Jag vill helst vara tyst o bara svara på frågor,jag babblar hela tiden o avbryter folk.

    • Markus Fernlund skriver:

      Träna, träna, träna. Ibland kan det vara svårt att höra tomrummet som uppstår, eftersom det är så kort. Bara en bråkdel av en sekund. Ibland är det längre. Fortsätt öva och var snälll mot dig själv genom att inte döma eller värdera din insats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *