Är du elak eller tycker du om dig själv?
2015-04-15
Var kommer nästa tanke ifrån?
2015-05-21

Du känner säkert någon du tycker om att prata med och som är en mästare på att lyssna. Sätt dig in i en situation då någon verkligen lyssnar på det du vill säga. Visst känns det härligt när någon ger dig så mycket uppmärksamhet? Efter en stund är det nästan som om det inte spelar någon roll vad du har att säga. Hur känner du inför den personen? Känns relationen pålitlig, trygg, välkomnande, läkande och inspirerande?

När jag delar ett problem med någon som är en bra närvarande lyssnare, kommer jag själv fram till svaret på det jag funderar på. Känner du igen det? Sen tackar jag för hjälpen och den som lyssnat svarar: jag sa inget, du kom på svaret själv. Det var det aktiva lyssnandet som hjälpte mig. Personen lyssnade närvarande, vilket i sin tur hjälpte mig att fokusera på mitt problem och att vara mer medveten om mig själv.

Det är stor skillnad på att höra och att lyssna. Förenklat kan man säga att höra innebär att ljudvibrationer färdas genom luften och träffar din trumhinna som registrerar detta som ljud. Lyssnandet däremot, har en annan dimension av kommunikation i sig. Lyssna innebär att jag fokuserar helt och hållet på en person som pratar. Jag som lyssnar är medvetet närvarande i min kropp och slutar lyssna på mina egna tankar. Jag lyssnar inte bara med öronen utan med hela min kropp. Vad är det som sägs? Vad är det som inte sägs? Vad döljer sig i tystnaden mellan orden? Hur känns det i min kropp när personen pratar med mig? Vad vill personen egentligen säga mig?

I detta tillstånd av lyssnande hittar jag ofta de rätta orden. Jag vet vad jag ska svara. Det finns tillgång till en större intelligens och mer information än om jag försöker svara från mina tankar, kunskaper och erfarenheter. Min hjärna har “bara” kunskap från mina tidigare erfarenheter och av saker jag har lärt mig tidigare. Därför är det bättre att jag ger stöd i lyssnandet med hela mig och inte bara en återkoppling baserad på min kunskap, erfarenhet och analytiska förmåga. Framför allt kan jag ge ett bättre stöd till den som pratar. Jag försöker inte att hjälpa. Jag har som intention att stödja, guida och vara till nytta. Ibland påminner jag mig själv genom att ställa frågan; Hur kan jag bäst hjälpa till här?

En grundregel är att vara stilla, helst sittande. Din hjärna släpper igenom mer ljud när kroppen är stilla. Då blir du en ännu bättre lyssnare.

När du väljer att lyssna närvarande får du ytterligare en fördel, förutom att vara ett stöd för en medmänniska, du blir mer närvarande själv. Du lugnar ditt sinne och dina tankar. Du får ta en paus från dig själv en liten stund. Så ta varje tillfälle i akt att lyssna på en annan människa. Både för din egen skull men också för din kollega, vän eller partners.

Ibland kan det vara jobbigt när någon bara pratar på utifrån stress. Du känner att din egen inre stress triggas igång och du vill helst inte lyssna på personen utan bara få ur dig din egen bubblande energi i form av ord. Då har du en möjlighet att välja att vara närvarande och verkligen lyssna på den andre personen. Det du kommer att upptäcka då är att du själv kommer att bli lugnare men att också att personen som pratar på kommer att bli lugnare. Det oavbrutna pratandet kommer att avta och lugna ner sig. En win-win situation. Men så fort du börjar göra motstånd mot situationen och tänker att personen är jobbig, babblande, surrig eller störande så kommer du att märka att du blir mer spänd och stressad inombords.  Troligen upplever du också att den andra personen bara pratar på ännu mer. Använd enkla vardagssituationer till att öva medveten närvaro genom att lyssna.

Lyssnandet är ett bra sätt att meditera. När du lyssnar efter saker så tystnar dina tankar. Du flyttar din uppmärksamhet och din medvetenhet till något annat. Ljud som inte är rösten(läs dina tankar) i ditt huvud. Då tystnar den inre världen. Så gör det till en vana att bara sätta dig ned och lyssna på alla ljud omkring dig. Det ökar din medvetenhet och din närvaro. Vem vet vad du kommer att få höra?

Är du en bra lyssnare?
När tycker du det är jobbigt att vara en lyssnare?
Om du skulle lyssna på någon mer vem skulle det vara?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *